Sukhothai

Sukhothai on üks kolmest iidsest Tai pealinnast. Praegu alles olevas ajaloolises pargis on võimalik selle kunagise hiilguse varemeid vaadata, mis kuuluvad ka UNESCO maailmapärandi hulka. Meie leidsime, et kõige mõistlikum on jälle ratastega ringi vaadata, kuna siinse palavusega on ka juba paarisaaja meetri kõndimine üsna väsitav. Varemed on jagatud kolmeks; keskosa ja lääne- ning põhjaosa. Arvasime, et paraja kultuurinormi annab meile ka vaid keskosa külastus, mis ise sisaldab juba 21 templit, mis on ümbritsetud vallikraaviga. Et üldse varemete juurde saada sõitsime kohaliku bussiga, mis oli omaette vaatamisväärsus.

Arvestades, et varemed pärinevad 13. sajandist, mil Sukhothaist sai esimene Siiami pealinn on nad üpris hästi säilinud võrreldes nt meie Lõhavere linnamäega, kus umbes samasse aega dateerivast Lembitu linnusest on alles vaid küngas. Enne 13. sajandit olid alad, mida me täna teame Tai Kuningriigina khmeeri Angkori impeeriumi lojaalsete isikute alluvuses. Sajandi lõpul asendas tollane kuningas Ramkhamhaeng khmeeri hinduismi ametlikult Theraveda budsimiga. Samuti sai siit alguse ka Tai tähestik. Tõlkes tähendab Sukhothai õnne koidikut, mis on väga sümboolne, võttes arvesse praeguse Tai Kuningriigi edukust ja populaarsust turistide seas.

Varemad on tõesti hästi säilinud ja põnevad. Kahjuks puudub meil taustteadmine, mille jaoks mingi tempel, pagoda või muu rajatis oluline on olnud. Korras hoitakse ka ümbritsevaid parke ja vallikraave, mis muudab pargis ringi liikumise mõnusalt lõõgastavaks. Puude alt rattaga läbi tuhisedes tekkiv kerge tuul mõjub jahutavalt. Muruniitmise jaoks on siin üpris huvitavad masinad, mis on veidi värskemad kui varemed ise. Ja ega ka vallikraavid niisama ainult ilupärast ei ole, mõni kohalik käib seal ka kalastamas.

 

Vahva on veel seegi, et olenemata sellest, et tegemist on maailmapärandi hulka kuuluvate varemetega ei sega lehmakari veidi keskosast eemal paiknevate templite vahel kedagi.

 

Külastasime 20-22.10.2015.

Kommenteeri